Herkomst:
Gele Rozijnen
Chili en Zuid Afrika
Smaak:
Zoet
Eigenschappen:
Rozijnen zijn gedroogde druiven. Ze worden van diverse variëteiten druiven gemaakt maar de meest bekende is toch wel de pitloze witte Sultana druif.
Van de witte druif worden gele rozijnen en blauwe rozijnen gemaakt. De druiven worden geplukt en gedroogd, bij gele rozijnen worden de druiven voor het drogen gedrenkt in potas (mengsel van zouten), hierdoor blijven ze licht van kleur. Na de eerste droogbeurt van ongeveer 10 dagen worden ze gewassen en ontdaan van steeltjes etc. Daarnaast worden de druiven gezwaveld met sulfiet of zwaveldioxide, waardoor het bruiningsproces wordt voorkomen.
Rozijnen zijn in principe een gezond tussendoortje, ze bevatten de mineralen en vezels die ook in de druif zitten en ongeveer de helft van de vitaminen, de andere helft gaat verloren. Een nadeel is de grote hoeveelheid aan suikers. Het zijn dan wel fruitsuikers, maar het lichaam ziet geen onderscheid tussen verschillende soorten suikers. De druiven zijn klein geworden door het drogen. Je eet dus al snel veel meer rozijnen dan druiven waardoor je dus veel meer suikers binnen krijgt.
Toepassing:
Gele rozijnen zijn heerlijk in gerechten met appel of juist in combinatie met bijvoorbeeld zuurkool, maar ook als tussendoortje.