Herkomst:
Blauwe Rozijnen
Chili
Smaak:
Zoet
Eigenschappen:
Rozijnen zijn gedroogde druiven. Ze worden van diverse variëteiten druiven gemaakt maar de meest bekende is toch wel de pitloze witte Sultana druif.
Van de witte druif worden gele rozijnen en blauwe rozijnen gemaakt. De druiven worden geplukt en gedroogd. De druif krimpt en wordt bruin. Dit zijn de blauwe rozijnen.
Rozijnen zijn in principe een gezond tussendoortje, ze bevatten de mineralen en vezels die ook in de druif zitten en ongeveer de helft van de vitaminen, de andere helft gaat verloren. Een nadeel is de grote hoeveelheid aan suikers. Het zijn dan wel fruitsuikers, maar het lichaam ziet geen onderscheid tussen verschillende soorten suikers. De druiven zijn klein geworden door het drogen. Je eet dus al snel veel meer rozijnen dan druiven waardoor je dus veel meer suikers binnen krijgt.
Toepassing:
Rozijnen zijn toepasbaar in veel gerechten, denk aan appeltaart of als zoete bite in een zuurkoolschotel, maar ook als snack zijn ze heerlijk.