Herkomst:
Cashewnoten
Brazilië, India, Vietman en Afrika
Smaak:
Zoetachtige smaak
Eigenschappen:
De cashewnoot is culinair gezien een noot maar botanisch gezien een zaad. Kasjoebomen, van nature veel voorkomend in Brazilië, geven vruchten in de vorm van een appel, de cashewappel. De groeiwijze is bijzonder, want de relatief grote vrucht produceert maar één cashewnoot. Onderaan de vrucht puilt de noot er zichtbaar uit. Deze vruchten bevatten veel vitamine C. Ondanks dat de vruchten niet zo lekker schijnen te zijn worden ze in sommige landen toch verwerkt tot sap of wijn.
De dop die om de cashewnoot heen zit bevat irriterende olie. Aanraking hiervan kan irritatie op de huid veroorzaken. Dit is dan ook meteen de reden waarom cashewnoten niet in dop verkocht worden.
Lange tijd werd gedacht dat cashewnoten minder gezond waren dan andere noten. Dit vanwege het relatief hoge gehalte aan verzadigde (‘ ongezonde’ ) vetten . Het tegendeel bleek waar. Cashewnoten bevatten het minste vet onder de notensoorten en zijn rijk aan mineralen zoals onder andere magnesium, koper en ijzer. Eén portie cashewnoten bevat zelfs meer ijzer dan een portie spinazie!
Bovendien zitten bijna alle vitaminen B in cashewnoten. Goed voor onder andere huid, haar en ogen.
Eén portie noten is 25 gram; dit zijn ongeveer 15 cashewnoten. Een dagelijks portie noten past binnen een gezonde levensstijl.
Toepassing:
Recepten: