Voor 6 personen
Voorbereiding: ca. 3-4 uur
Bereiding: 15-20 min. afbakken of 20-25 voorbakken
Oventemperatuur: onder/boven: 220 ⁰C
Anders benodigd: keukenmachine met deeghaak
Ingrediënten
- 50 g voordeeg
- 130 g speltbloem
- 200 g tarwemeel
- 200 g flespompoen, in blokjes van 2 cm.
- 1 el venkelzaad
- 60 g pompoenpitten
- 140 ml lauwwarm water
- 1 1/4 tl zout
Bereiding
- Maak een voordeeg op basis van 200 g bloem, 200 g water en 7 g gedroogde gist. Laat dit 2 uur onafgedekt rijzen op een warme plaats. Roer hierna door met een spatel en het is klaar voor gebruik.
- Verwarm de oven op 180 ⁰C hetelucht.
- Meng de pompoenblokjes in een kom met wat olijfolie en het venkelzaad.
- Doe het mengsel in een braadslee en doe er 2 el water bij. Dek af met aluminiumfolie en zet 40 min. in de oven.
- Haal uit de oven en haal de folie eraf. Zet de slede terug en gaar dan nog 15 min. na zonder folie.
- Prak het geheel hierna met een vork en laat afkoelen.
Voor het brooddeeg:
- Neem 50 g van het voordeeg. Meng dit met de speltbloem, pompoenpitten, tarwemeel, water, zout en het pompoenmengsel.
- Kneed het deeg in de keukenmachine ongeveer 20 min. en met de hand 20-25 min. tot het deeg soepel aanvoelt en je een mooi vliesje kunt trekken. Als je met de hand kneedt lijkt het deeg in het begin heel nat. Gebruik geen extra bloem of meel, het deeg wordt vanzelf droger naarmate je het langer kneedt. Als het deeg goed is laat je het afgedekt rijzen tot dubbel volume.
- Sla het deeg plat en laat nog even 20 min. rusten.
- Verdeel het deeg in de gewenste porties. Voor dit recept hebben we 6 broodjes van ongeveer 110 g deeg gevormd.
Voor de broodjes:
- Verwarm de oven voor op 220 ⁰C hetelucht.
- Bak de broodjes ongeveer 15-20 min. op een bakplaat in het midden van de oven. Plaats een schaaltje (ovenvast) met kokend water in de oven erbij voor een knapperige broodkorst. De broodjes zijn gaar als ze hol klinken als je erop tikt, of wanneer de binnenkant 95 ⁰C heeft bereikt (je kunt dit meten met een kernthermometer).
Je kunt de broodjes ook voorbakken zodat je ze in kunt vriezen en op een ander moment kunt opbakken. Dit doe je door de temperatuur van de oven op 150-160 ⁰C te zetten. Bak de broodjes nu ongeveer 20-25 min. af, of tot de binnenkant een temperatuur van 95 ⁰C heeft bereikt. Laat afkoelen en vries in.
Summary
Recipe Name
Speltbrood met pompoenpitten
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time