Dit rustieke brood met noten is makkelijk te maken en heeft een lekkere krokante korst. Varieer met de ingrediënten door bijvoorbeeld de pecannoten en cranberry’s te vervangen door olijven en pijnboompitten.
Voorbereiding: ca. 5 min + 6 tot 8 uur wachttijd
Bereidingstijd: ca. 25 min + 2 uur en 45 minuten rijs en baktijd
Ingrediënten voordeeg
½ theelepel gist
240 gram warm water
200 gram tarwebloem
20 gram volkorenmeel
20 gram roggemeel
Ingrediënten voor 1 brood
500 gram tarwebloem
200 gram warm water
1 eetlepel honing
½ theelepel gist
12 gram fijn zeezout
125 gram cranberry’s
125 gram pecannoten grof gehakt
Bereiding voordeeg
- Maak een voordeeg van het gist, bloem en het water.
- Laat 6 tot 8 uur staan zodat het gist zich kan ontwikkelen
Bereiding brood
- Na het rusten van het voordeeg; voeg de bloem, gist, honing en het water toe aan het voordeeg en kneed het deeg met de hand of de machine ongeveer 5 minuten en voeg dan het zout toe en kneed nogmaals 5 minuten.
- Laat het deeg 30 minuten rijzen op kamer temperatuur en kneed het een keer door. Laat het nu opnieuw 30 minuten rijzen.
- Het deeg zal na een uur in volume verdubbeld zijn. Kneed de pecannoten en cranberry´s door het deeg.
- Vorm het deeg tot een bal en leg het deeg in een rijsmand of een bakvorm. Dek het deeg af en laat het deeg opnieuw rijzen tot het in volume is toegenomen met 1/3.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 240 graden met boven en onder warmte (bakken) en zet een hittebestendige schaal onder in de oven.
- Haal het deeg uit de rijsmand en leg het voorzichtig op een met bakpapier bekleedde warme bakplaat/hete pizzasteen (of bak het af in de bakvorm).
- Snijd het deeg aan de bovenzijde in met een scherp mes en schuif de bakplaat in de oven.
- Giet wat kokend water in de ovenschaal die onderin de oven staat, dit zorgt er voor dat het brood een mooie krokante korst krijgt.
- Bak het brood in 35-40 minuten goud bruin en controleer de gaarheid door onderop het brood te kloppen. Klinkt het hol, dan is het brood gaar.
- Laat het brood minimaal 30 minuten afkoelen voordat je het aansnijdt.
- Besmeer het brood ruim met de heerlijke naturel pindakaas van de Pindakaaswinkel en beleg het met banaan.
- De andere boterham hebben we besmeerd met de citroengras/chilipeper pindakaas van de Pindakaaswinkel en belegt met een Aziatische salade. Het recept voor de salade vind je hier.
Dit brood is gemakkelijk in te vriezen, haal het de avond ervoor uit de vriezer en bak het de volgende ochtend af 15 minuten op 200 graden Celsius.
Eetsmakelijk!