Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, kun je gewoon genieten van noten. Sterker nog: het Voedingscentrum raadt je aan om iedere dag 25 g noten te eten als je zwanger bent en de portie te verdubbelen als je borstvoeding geeft!
Noten leveren namelijk belangrijke vitamines en mineralen zoals vitamine E, calcium en ijzer. Verder leveren ze veel onverzadigde omega-3 vetten. En die stoffen kan je lichaam in deze twee periodes goed gebruiken. Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, dan heeft je lichaam een hogere behoefte aan vitamines en mineralen. Je moet er immers ook voor zorgen dat je kindje voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.
IJzer
Tijdens je zwangerschap maakt je lichaam meer dan 1 liter bloed extra aan voor de ontwikkeling van de baarmoeder, de placenta en je baby. Daarvoor heb je extra ijzer nodig. IJzer heeft namelijk een gunstige invloed op de vorming van rode bloedcellen en draagt bij aan het normale zuurstoftransport in het lichaam.
Ook als je borstvoeding geeft, heeft je lichaam meer ijzer nodig: ongeveer 33% meer dan voor de zwangerschap.
Vitamine E
Een portie noten van 25 gram levert 30% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamine E. Dat is mooi, want vitamine E heeft verschillende functies in je lichaam: net als ijzer speelt het een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen. En het is belangrijk voor de weerstand.
Als je zwanger bent heb je meer vitamine E nodig dan voor de zwangerschap. Als je borstvoeding geeft, heeft je lichaam zelfs nog meer vitamine E nodig.
Gezonde omega-3 vetten
De hersenen van een baby bestaan voor maar liefst 60% uit vet. Zolang je kindje nog in je buik zit, ben jij degene die hem moet geven wat hij nodig heeft. Goede vetten in jouw voeding, zoals omega-3 vetten, zijn belangrijk, omdat het bouwstenen zijn voor de hersenen van je kindje in je buik. Als je baby eenmaal geboren is, krijgt het veel goede vetten uit borstvoeding: ongeveer 50% van de calorieën in borstvoeding komt van de vetten. Zorg ook dan voor voldoende omega-3 vetten in je voeding. Neem een handje noten tussendoor, strooi noten over een salade of over yoghurt met vers fruit, voeg noten toe aan een Oosters gerecht of aan je favoriete pastamaaltijd. Of eet eens een vegetarische stamppot met geroosterde noten.