• Home
  • lekker! assortiment
    • Pick & Mix
    • Snacklijn zoet
    • Snacklijn naturel
    • Snacklijn gezouten
    • Snacklijn ongezouten
    • Raw
    • Rijst
  • Nieuwe producten
    • Duurzame Cashews
    • Chunky Chocolade en Noten Mixen
  • Noten paspoorten
  • Over ons
    • Privacy statement
  • Reseller
  • Home
  • lekker! assortiment
    • Pick & Mix
    • Snacklijn zoet
    • Snacklijn naturel
    • Snacklijn gezouten
    • Snacklijn ongezouten
    • Raw
    • Rijst
  • Nieuwe producten
    • Duurzame Cashews
    • Chunky Chocolade en Noten Mixen
  • Noten paspoorten
  • Over ons
    • Privacy statement
  • Reseller

verseklassenoten.nl

Bewust

Wat is het verschil tussen rauwe, gebrande en geroosterde noten?

31 mei 2017
Menu vol noten

Rauw, gebrand en geroosterd, wat is het verschil?

Je hebt vast wel eens een walnoot gekraakt en de noot gegeten. Zo’n net gekraakte noot is rauw en puur natuur. Het bevat alleen de voedingsstoffen die ook echt in de noot zitten. Maar hoe zit dat met gebrande en geroosterde noten? En heeft branden bijvoorbeeld effect op de voedingswaarde?

Rauwe noten zijn niet bewerkt. Ze worden ook wel ongebrande noten genoemd. Je kunt vrijwel alle noten ongebrand kopen, zoals paranoten, hazelnoten en amandelen. Lekker in de yoghurt, of met gedroogd fruit! Ongebrande noten worden overigens nooit gezouten. Het zout zou er namelijk gewoon afvallen omdat er geen olielaagje opzit waaraan het zout blijft plakken.

Gebrande noten

Maar wat zijn dan gebrande noten? Dat zijn noten die kort zijn gefrituurd in olie. En dat proef je. De smaak is vaak wat voller en ‘sappiger’ door het vettige buitenlaagje. Doordat de noten op hoge temperatuur worden gebrand, bevatten deze noten iets minder vitamines en mineralen dan de ongebrande varianten. Wat betreft vet en calorieën is er weinig verschil. Omdat noten al veel gezonde onverzadigde vetten bevatten, nemen ze vrijwel geen olie meer op. Gebrande noten bevatten dus ongeveer evenveel vet als rauwe noten.
Je kunt gebrande noten zowel als gezouten en ongezouten variant kopen.

Geroosterde noten

Aan het roosteren van noten komt geen olie te pas. Ze worden met droge lucht geroosterd, bijvoorbeeld in een oven of op het fornuis in een koekenpan zonder olie. De noten krijgen hierdoor een wat diepere en rijkere smaak én een krokante bite.

Dit kun je thuis ook gemakkelijk zelf doen!

Strooi de noten in een droge koekenpan met antiaanbaklaag en verwarm de pan op laag vuur. Omdat noten snel kunnen verbranden, is het belangrijk al je aandacht bij het roosteren te houden. Anders worden ze bitter van smaak en dat is zonde. Roer regelmatig of schud de noten af en toe om zodat ze gelijkmatig verkleuren. Haal ze, als ze klaar zijn, uit de pan zodat je voorkomt dat ze verder kleuren terwijl de hittebron al uit staat. Lekker over bijvoorbeeld een salade!

Wat is het verschil tussen rauwe, gebrande en geroosterde noten? was last modified: augustus 17th, 2017 by admin
Summary
Article Name
Rauw, gebrand en geroosterd, wat is het verschil?
Description
Rauw, gebrand en geroosterd, wat is het verschil?
Author
Christel Vondermans
Publisher Name
Foodnoot.nl
Publisher Logo
Foodnoot.nl
Elke dag noten
vorige blogpost
Noten zitten vol vitamines!
volgende blogpost
Stamppot rucola met walnoten en pijnboompitten

Misschien ook iets voor u

Dadel notenrepen

Menu vol noten

Het verschil tussen blauwe en gele rozijnen

Noten zitten vol vitamines!

Noten tijdens de zwangerschap en bij borstvoeding

Snacklijn naturel

Mineraaltopppers!

Waldorf salade

Waldorf salade met walnoten en rozijnen

Pompoensalade met geroosterde amandelen

Vega met noten

Raw walnoten 2

Advies van de Gezondheidsraad

Verse noten

Word je dik van noten?

Appeltaart zonder taart

Noten: verrassend volwaardig

Blog Categoriën

  • Pompoenpitten
  • Blauwe rozijnen
  • Bewust
  • Walnoot
  • Pistachenoot
  • Cashewnoten
  • Pinda's
  • Macadamia noten
  • Cranberry's
  • Pijnboompitten
  • Paranoten
  • Amandelen
  • Hazelnoten
  • Pecannoten
  • Zonnebloempitten
  • Eetmomenten
    • Ontbijt
    • 11-uurtje
    • Lunch
    • 4-uurtje
    • Diner
    • 21-uurtje
  • Recepten
    • Hapjes
    • Vegan
    • Snack
    • Salade
    • Taarten
  • Evenementen
  • Uitgelicht

Assortiment

foodnoot_assortiment2zoet
foodnoot_assortiment2naturel
foodnoot_assortiment2gezouten
foodnoot_assortiment2ongezouten
foodnoot_assortiment2raw
foodnoot_assortiment2rijst

Laatste recepten

  • Sticky toffee cake met dadels en likeur 43

    10 oktober 2018
  • Appel/abrikozen taart met hazelnootcrumble

    28 september 2018
  • Kipdij saté met pindasaus

    7 september 2018
  • Caesar Salade met zonnebloempitten

    29 mei 2018

Noten paspoort

Noten paspoort

Cashewnoten

Herkomst: Brazilië
Smaak: Zoetachtige smaak
Toepassing: Cashewnoten worden vaak verwerkt in wokgerechten.

Meer over Cashewnoten

Facebook

Aanmelden nieuwsbrief

  • Facebook
  • Instagram
  • Email
Footer Logo

© Copyright 2024 - All Rights Reserved Verse Klassenoten
Scottweg 47, 4462 GS Goes | +31(0)113 36 20 30 | info@klassenoten.nl


Back To Top