Rauw, gebrand en geroosterd, wat is het verschil?
Je hebt vast wel eens een walnoot gekraakt en de noot gegeten. Zo’n net gekraakte noot is rauw en puur natuur. Het bevat alleen de voedingsstoffen die ook echt in de noot zitten. Maar hoe zit dat met gebrande en geroosterde noten? En heeft branden bijvoorbeeld effect op de voedingswaarde?
Rauwe noten zijn niet bewerkt. Ze worden ook wel ongebrande noten genoemd. Je kunt vrijwel alle noten ongebrand kopen, zoals paranoten, hazelnoten en amandelen. Lekker in de yoghurt, of met gedroogd fruit! Ongebrande noten worden overigens nooit gezouten. Het zout zou er namelijk gewoon afvallen omdat er geen olielaagje opzit waaraan het zout blijft plakken.
Gebrande noten
Maar wat zijn dan gebrande noten? Dat zijn noten die kort zijn gefrituurd in olie. En dat proef je. De smaak is vaak wat voller en ‘sappiger’ door het vettige buitenlaagje. Doordat de noten op hoge temperatuur worden gebrand, bevatten deze noten iets minder vitamines en mineralen dan de ongebrande varianten. Wat betreft vet en calorieën is er weinig verschil. Omdat noten al veel gezonde onverzadigde vetten bevatten, nemen ze vrijwel geen olie meer op. Gebrande noten bevatten dus ongeveer evenveel vet als rauwe noten.
Je kunt gebrande noten zowel als gezouten en ongezouten variant kopen.
Geroosterde noten
Aan het roosteren van noten komt geen olie te pas. Ze worden met droge lucht geroosterd, bijvoorbeeld in een oven of op het fornuis in een koekenpan zonder olie. De noten krijgen hierdoor een wat diepere en rijkere smaak én een krokante bite.
Dit kun je thuis ook gemakkelijk zelf doen!
Strooi de noten in een droge koekenpan met antiaanbaklaag en verwarm de pan op laag vuur. Omdat noten snel kunnen verbranden, is het belangrijk al je aandacht bij het roosteren te houden. Anders worden ze bitter van smaak en dat is zonde. Roer regelmatig of schud de noten af en toe om zodat ze gelijkmatig verkleuren. Haal ze, als ze klaar zijn, uit de pan zodat je voorkomt dat ze verder kleuren terwijl de hittebron al uit staat. Lekker over bijvoorbeeld een salade!