Het goede van vet
Noten en zaden bevatten behoorlijk veel vet. Dat is geen nadeel, maar juist een voordeel. Want juist dat vet maakt ze verrassend gezond! Vier goede redenen waarom vet in noten en zaden zo gezond is:
Vet is onmisbaar
Vetten leveren niet alleen energie, ze voorzien je ook van belangrijke voedingsstoffen. Er zijn vier vetoplosbare vitamines: A, D, E en K. In noten en zaden komen vitamine A en E voor. Ook leveren vetten belangrijke vetzuren die je lichaam écht nodig heeft, zoals omega 3 en omega 6 vetzuren. In noten komen deze vetzuren voor.
Vet is lief voor je hart
Lang werd gedacht dat vetarm eten goed voor je hart is. Het tegendeel is waar: bepaalde vetten helpen juist om een gezond cholesterolgehalte in stand te houden. Dat zijn de onverzadigde vetten en… die zitten nou net in noten. Juist door hun vetgehalte staan noten in de Schijf van vijf. De aanbeveling is om dagelijks een handje ongezouten noten te eten. Het Voedingscentrum zegt: ‘Met een handje per dag krijg je flink wat onverzadigde vetten binnen die helpen je bloedvaten gezond te houden.’ Dus knabbel ze lekker tussendoor, strooi ze over een salade, meng ze door de yoghurt of verwerk ze in een hoofdgerecht.
Noten bevatten omega 3 vetten
Omega 3 vetten zijn vetten die zó gezond zijn voor het hart, dat er een speciale aanbeveling voor is (net als voor vitamines). Je vindt ze met name in vette vis, zoals haring, makreel, zalm en sardines. Maar ook in sommige noten en zaden, zoals walnoten, pecannoten, pijnboompitten en lijnzaad, zitten omega 3 vetzuren en dat is best bijzonder.
Vet is smaakvol!
Wist je dat juist de vetten in de voeding zorgen voor het ‘dragen’ van de smaak in je mond? Denk maar aan een lepel olijfolie die de smaak van de tomatensaus versterkt. Noten hebben ook dat effect, bijvoorbeeld in een groene salade of gehakt in een pesto of saus.