Van de Nederlanders eet minstens 67% een hele dag per week geen vlees. Zo’n vegetarische dag is goed voor het milieu en voor je gezondheid! Tenminste als je het vlees op een goede manier vervangt. Met noten bijvoorbeeld.
Af en toe óf helemaal geen vlees
Als je minstens één dag per week geen vlees of vis eet, mag je je een flexitariër noemen. Vegetariërs eten geen vlees of vis. Veganisten gebruiken helemaal geen dierlijke producten, dus ook geen melk, honing of kaas. Een voeding zonder vlees, of met minder vlees, kan prima. Mits je kiest voor andere producten met voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12. Vitamine B12 is een vitamine dat alleen in dierlijke producten zit. Eet je veganistisch slik dan altijd een vitamine B12-tablet.
Gezonde vervangers
Hoe vervang je vlees nu goed als je vegetariër of flexitariër bent? Kies voor ei, kaas, peulvruchten, sojaproducten, noten, zaden en pitten. Noten, zaden en pitten bevatten ruim voldoende ijzer en vitamine B1 om een goede vleesvervanger te zijn. Helaas zit er geen vitamine B12 in, maar als je verder voldoende dierlijke producten zoals zuivel, eieren en kaas gebruikt, krijgt je dit vitamine daarmee binnen. Nog een voordeel van noten: ze geven je gerechten een lekkere bite!
Lief voor het milieu
Noten zijn een veel betere keuze voor het milieu dan vlees. Vlees is een stuk inefficiënter. Voor de productie van een kilo vlees is gemiddeld vijf kilo voer nodig (voor biefstuk zelfs 25 kilo). Eet je noten in plaats van vlees dan wordt het klimaat minder belast want er is minder energie nodig om noten te laten groeien dan om een dier vet te mesten.
Vegetarisch mét noten
Inspiratie voor je avondmaaltijd:
- Oosterse wokschotel met cashewnoten
- Stamppot rucola met walnoten en pijnboompitten
- Risotto met paddenstoelen, spinazie en pijnboompitten
- Pompoensalade met geroosterde amandelen
- Salade van gekookte biet, rucola, geitenkaas en walnoten
- Gewokte spruitjes met pecannoten en brie
- Cantharellentaartje met cranberry’s, pecannoten en brie
- Preistamppot met gemengde noten
- Broccoliquiche met brie en cashewnoten
- Pompoentaart met ricotta, feta, pompoen- en pijnboompitten
- Herfstsalade met peer, walnoten en kaas